Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον κορονοϊό (2019-nCoV) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά, ταυτόχρονα, αναδεικνύουν ως επιτακτική την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων από τον καθένα και την καθεμία μας ξεχωριστά που αποσκοπούν στην προστασία του συνόλου από τη διασπορά του ιού. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ενέργειες και συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετήσουμε ή να αποφεύγουμε και κανόνες ατομικής υγιεινής που πρέπει να τηρούμε.

Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την πρόληψη και την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, σας καλούμε να συμβάλλουμε όλοι, από κοινού, στην πιστή τήρησή τους.

Οδηγίες προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες από τη Γ.Γ.Π.Π.

Οδηγίες προστασίας των ευπαθών ομάδων από τον κορονοϊό εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας που διενεργεί. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η Γ.Γ.Π.Π. με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας».

 

Όπως ανακοινώθηκε, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από τον COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κοροναϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις